Глупаво е държавите да продават ресурси, стоки, услуги, труд срещу американски долари например и да ги складират след това

Глупаво е държавите да продават ресурси, стоки, услуги, труд срещу американски долари например и да ги складират след това. И къде те складират изкараните си долари? В електронните сметки на американския Фед!

Трите трилиона долара, които Китай е натрупал, продавайки джаджи срещу долари, са в сметката на Китай при американския Фед!

Създаваните и харчени от американския Конгрес долари никога не напускат паричната система на САЩ. След като веднъж някой ги е заработил, след това те могат да сменят само притежателите си, а Фед отчита и записва промяната на собствеността им, дебитирайки и кредитирайки съответните сметки. Това става до тогава, докато някое американско физическо или юридическо лице не използва долари за погасяване на данъци, дължими към САЩ. В този момент долари биват унищожавани.

А пък България, страните от Еврозоната и някои доларизирани страни са уникални случаи – сами са приели да ползват чужда за тях валута за всичките си нужди. Така например за закупуването на чисто български стоки и услуги, държавата ни се нуждае от ЕВРО! Държавата се нуждае от чужда за нас валута, за да плаща на държавните си служители, за пенсиите, за образование, здравеопазване и всичко останало. Ами държавата ни никога не може да има достатъчно за нуждите си евро. И какво правим тогава – режем разходи и трупаме заеми в евро с лихви!

Райчо Марков

Коментари

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*