ЛЬО ПЕН И НОВИЯТ Ѝ СЪЮЗНИК ИЗМИСЛИХА „КРОТКО“ ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРОТО

Като Сириза, която закопа Гърция, оставайки в Еврозоната, Льо Пен вярва в съществуването на дървено желязо.

Вчера водачката на Националния фронт и Никола Дюпон-Енян представиха проект за съвместно управление, след като ден по-рано последният заяви подкрепата си за Льо Пен в битката ѝ срещу Макрон във втория тур на президентските избори във Франция. Марин Льо Пен и голистът, получил 4.7% от гласовете на първия тур, съобщиха на съвместна пресконференция, че са взели историческо решение за „патриотично обединение“. Националистката обяви, че ако бъде избрана за президент, ще предложи Дюпон-Енян за министър-председател в нейното правителство.

Водачът на „Стани, Франция“ се отрече от предишни свои изказвания против Националния фронт – сега вече не смята партията на Льо Пен за крайнодясна и ксенофобска, а за патриотична, хуманистична и социална. В същото време съвсем точно определи противника ѝ Макрон като кандидат на финансовата олигархия, фаворизиран от големите медии. Коментатори и критици обаче виждат в този нов патриотичен съюз брак по сметка.

Същественият момент в споразумението от шест точки е изразеното намерение да се отбегне заплахата от „брутално“ излизане от еврото, което французите не желаят. В предложение под номер 35 в програма, съдържаща общо 144, Националният фрон предвижда „възстановяване на националната валута“. Но по време на президентската кампания Марин Льо Пен разясни, че става дума за преминаване от „единна валута“ към „обща валута“, която да съществува успоредно с националната валута.

(Напук на славата си на крайно евроскептичен политик, в предизборните дебати Льо Пен остро разкритикува предложението за пряко и едностранно скъсване с еврото и ЕС, поддържано от Франсоа Аселино, кандидат-президент от малката и сравнително непознатата партия Народен републикански съюз. Тогава тя нападна съперника си с думите: „Вие предлагате едно брутално излизане от Европейския съюз“. И добави, че трябва с преговори да се търси „нов шанс за Европа“.)

“Преходът от единната валута към обща европейска валута не е предусловие за някаква икономическа политика“, казват Марин Льо Пен и Никола Дюпон-Енян в предварителното си управленско споразумение. „Разписанието ще бъде съобразено с непосредствените приоритети и предизвикателства, които френското правителство ще трябва да посрещне. Ще бъде сторено всичко, за да се организира спокойно преходът от единна валута към обща валута и съгласуваното прилагане на правото за всяка страна да управлява своята валута и централна банка“, заявява се в споразумението.

„Съгласувано“ означава, че няма да бъде едностранно. Франция ще трябва да убеди останалите страни в еврозоната.

Така Националният фронт предлага някакъв среден път, компромисен вариант между сегашното положение и пълната парична независимост. От една страна искат отново да се въведе френският франк и той да бъде валутата, която правителството на Франция използва за своите разходи и данъчно облагане. Но също така искат възстановените национални валути да бъдат обвързани взаимно чрез общоевропейска парична единица, както при някогашното екю. Това би означавало поддържане на фиксирани стойности на националните валути към еврото. Тази система вече е била опитвана в различни форми от седемдесетте години насам (до въвеждането на още по-злополучното евро като единна валута) и е доказано проблематична.

Единственото решение за осигуряване на истински монетарен и фискален суверенитет е изоставяне на еврото и издаване на национална валута със свободен плаващ курс.

Константин Цветанов

Коментари

comments

One comment on “ЛЬО ПЕН И НОВИЯТ Ѝ СЪЮЗНИК ИЗМИСЛИХА „КРОТКО“ ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРОТО
  1. Румяна Иванова каза:

    Ако питате мен Марин Льо Пен не се е отказала от намерението си да извади Франция от ЕС.Двете седмици между първи и втори тур се оказаха много динамични за Европа и света.Това, което прави Льо Пен между двата тура се нарича стратегия.Първо тя се отказа от лидерската позиция на своята партия,за да я припознаят повече французи,второ тя потърси подкрепа от друга партия и прави компромиси,трето тя преценява ситуацията, прави изводи и действа с всички налични механизми с една, едничка цел – да спечели.Национален фронт и неговите гласоподаватели се изправят срещу огромна машина от корпоративния свят, този, който управлява света.Тя е наясно след първи тур, че не можеш да разбиеш стената с глава.Затова избира заблуждаващ ход.Ако спечели,което е малко вероятно,тя ще върви по програмата си.Никак не и е лесно.Защо не погледнем,как Великобритания реши да излиза от ЕС.Да си спомним КОЙ насрочи Референдума за ЕС – Дейвид Камерън, президентът.Разбира се,че предварително това е обсъждано,разбира се, че добродушният Камерън заблуждаващо се съгласяваше на всички решения на ЕС, само привидно.Англичаните отдавна са взели това съдбоносно решение.Марин Льо Пен сега действа като Камерън и пуска послание,аз не съм против ЕС и еврото, спокойно,ще намерим решение за всички,работещо решение.Дали от противниковия лагер ще и повярват и ще отпуснат малко обръча не се знае.Банката на Ротшилд и останалият корпоративен свят не могат да рискуват.ЕС е най-голямата им дойна крава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*